Címlap Komárom

Komárom - Monostori erőd

Komárom – stratégiai jelentőségénél fogva – már évszázadok óta fontos védelmi jellegű erődítésekkel rendelkezik. A rómaiak által megkezdett erődítési munkálatok jelentették az első védműveket, majd a honfoglalás után kiépült az ún. „Öreg-vár”, ami a XVII. századtól az „Újvárral” kiegészülve állt ellen a török hadaknak.
A komáromi erődrendszer kiépítése a Napóleoni háborúk után, 1809-ben kezdődött és 1877-ig tartott. Ennek során építették fel a Duna jobb partján álló Csillag Erődöt, a Monostori Erődöt és az Igmándi Erődöt. Az erődrendszer feladata a dunai hajóút, az átkelőhelyek és a Budapest-Bécs útvonal védelme volt.
A Monostori Erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődítménye, amely elkészültekor bevehetetlennek számított. A tüzérségi technika gyors fejlődése azonban hamar meghaladta védelmi képességeit. Ennek köszönhetően az erőd hadszíntérként történelmünkben nem szerepel. Az épületegyüttest a két világháború között a Magyar Királyi Honvédség laktanyaként és kiképzőközpontként hasznosította, 1945-től pedig a szovjetek Déli Hadseregcsoportjának legnagyobb lőszerraktára volt.
Az erőd alapterülete 104.000 m², amelyből az épületekkel fedett terület nagysága közel 32.000 m². Az erőd kiemelt jelentőségű hadkulturális műemlék, amely szinte érintetlenül vészelte át az építése óta eltelt időszakot.
A Monostori Erőd egyénileg és vezetett csoportokban látogatható. Nagy érdeklődésre tartanak számot az erődben éves rendszerességgel megtartott kulturális és szabadidős rendezvényeink, valamint az itt rendezett emléknapok, művészeti-, alkotótáborok, állandó-, időszakos kiállítások, szabadtéri színi előadások, valamint könnyű- és komolyzenei koncertek.

Monostori Erőd Nonprofit Kft.
2900 Komárom
Dunapart 1. / Pf: 18.
Tel / Fax: 34 / 540 – 582
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.fort-monostor.hu