Programjaink

Várkapunyitó
Szigliget
Ma
Várfesztivál
Szigliget
50 nap múlva
Fákylás várlátogatás
Szigliget
64 nap múlva

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 25 vendég böngészi
Címlap

A 21. század várkapitányai büszkén ápolják a hagyományokat!

 

Május 7-én Nagyvázsonyban gyűltek össze Veszprém megye várkapitányai, hogy a történelmi hagyományoknak eleget téve döntsenek váraik „sorsáról”. A várkapitányi ülés előtt Mekler Norbert kalauzolta végig a Kinizsi várban a vendégeket. Ezt követően a várban korhű körülmények között tartották meg a várkapitányi gyűlést, melyen részt vett az MNV Zrt. részéről Kis Gábor Iván és Darabos Kornél, valamint Nagyvázsony polgármester asszonya, Vigh-Krupla Orsolya. A kapitányok tájékoztatást adtak az idei év tapasztalatairól, döntöttek az év közös megjelenéseiről. Este a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium középkori bemutatója, majd a vacsora következett. A jó hangulatról a tapolcai Musica Buffa együttes gondoskodott.

Másnap a reggelit követően lóra ültek a kapitányok és összesen 15-en elindultak Sümeg várába. Útba ejtették a nagyvázsonyi Pálos kolostort, ahol megemlékeztek Kinizsi Pálról.

Sümegen a vár alatti réten Papp Imre és ifj. Papp Imre 9 fős kíséretével fogadta a kapitányokat, majd közösen vonultak be a csárda előtti térre, ahol Papp Imre köszöntötte az egybegyűlteket. Örömének adott hangot, hogy az újabb várkapitányi ülésnek ismét Sümeg adhat otthont. Balassa Balázs, a Veszprém Megyei Várkapitányság elnöke megköszönte a szíves fogadtatást majd közösen esküt tettek, melyben a várak képviselői biztosították az ország népét, hogy a továbbiakban is az értékek megőrzésén fognak dolgozni. Ezt követően megkezdődött az ünnepi várkapitányi ülés, mely során a Veszprém Megyei Várkapitányság bővítéséről döntöttek, és tagjaik közé felvették a döbröntei Szarvaskő várát.

A sajtótájékoztatón fontos szerepet kapott a nyolc vár komoly és színvonalas programkínálatának, valamint az új matricagyűjtő füzetének bemutatása. A várkapitányok kiemelték a közös megjelenések, és az összefogás fontosságát.

A kétnapos közös program színvonalas bemutató megtekintésével, valamint ízletes ételek és finom borok elfogyasztásával zárult.

VIDEÓ