Programjaink

Várkapunyitó
Szigliget
Ma
Várfesztivál
Szigliget
50 nap múlva
Fákylás várlátogatás
Szigliget
64 nap múlva

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 26 vendég böngészi
Címlap

Veszprém megye várkapitányai lóháton!

 

Az országban egyedülálló rendezvénynek ad otthont Nagyvázsony és Sümeg vára. Balassa Balázs a Veszprém Megyei Várak Egyesületének elnöke kétnapos várkapitányi ülésre hívta a nyolc vár kapitányát. A kapitányok az alkalomnak megfelelően hagyományőrző ruházatot viselnek majd. Mindkét napon nyilvános a program. A várkapitányok szívesen látnak minden érdeklődőt. Május 7-én délután a Kinizsi várban találkozik Csesznek, Csobánc, Somló, Sümeg, Nagyvázsony, Szigliget, Várpalota és Döbrönte küldöttsége. Érkezés után 17 órakor közösen megtekintik a várat, majd 18 órakor megkezdődik a nyilvános várkapitányi ülés, melynek során az érdeklődők megfogalmazhatják és feltehetik a várakkal kapcsolatos kérdéseiket. 19 órakor fegyver és harcászati bemutató szórakoztatja az egybegyűlteket, majd vacsora zárja a napot.
Másnap (május 8) reggel 10 órakor a várkapitányok és kíséretük lóra szállnak és elindulnak Sümegre. A tervek szerint 16 órakor érkezik a „lovascsapat” Sümegre, a bemutató térre. Itt a hét várkapitány köszönti a házigazdát, Id. Papp Imrét és feleségét. Ezt követően 16.30 órakor ünnepélyes várkapitányi ülést tartanak, melynek keretében Döbrönte várát felveszik az egyesület tagjai közé.  17 órakor sajtótájékoztatóra várják a várkapitányok a média képviselőit, melyen ismertetik az idei év terveit, programjait, az egyesület közös munkáját. A kétnapos összejövetel 18.00 órától a lovagi torna megtekintésével és közös vacsorával zárul.
A rendezvény üzenete, hogy a várkapitányok komolyan gondolják a hagyományőrzést, nem csak hirdetik, de mindennapjaiknak része is az.
Veszprém megye várkapitányai szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy váraik ismét élő várak. Közös munkájuk eredményeképpen a várak újjáépülnek, és történelmünk emlékhelyeivé válnak.

VIDEÓ

Kapcsolódó cikk:

A 21. század várkapitányai büszkén ápolják a hagyományokat!